Cât de ”smart” au ajuns să fie locuințele românilor

de: Andreea Cuzub
08 05. 2018

Dacă te-ai întrebat cât de inteligente au ajuns să fie locuințele românilor, ai acum parte și de un studiu care îți oferă răspunsul.

O cercetare efectuată de Bitdefender arată că circa 28% din locuințele din România de la oraș au cel puțin patru dispozitive conectate la internet. Printre acestea se numără laptop-urile, tabletele, telefoanele, PC-urile, dar și televizoarele smart, ceasurile inteligente, termostatele wireless, camerele web și lista poate continua.

Unul dintre dispozitivele îndrăgite de români este televizorul smart. Acesta este prezent în una din trei locuințe de la oraș și este cel mai răspândit după smartphone, laptop și tabletă. El este și cel mai intens folosit dispozitiv conectat, chiar mai des decât terminalele tradiționale desktop.

Patru din zece posesori de smart TV spun că folosesc dispozitivul pentru a naviga pe internet, pe lângă vizionarea programelor TV prin cablu. Cu toate acestea, mai puțin de o treime dintre aceștia folosesc o soluție de securitate care să îi protejeze de amenințările informatice.

Pe lângă asta, deși utilizează zilnic smart TV-ul, jumătate din posesori spun că nu au actualizat niciodată sistemul de operare al acestuia. Cei mai mulți spun că nu au făcut asta pentru că nu au timp (40%), nu știu cum (23%) sau nu înțeleg sensul acestor update-uri (18%).

„Chiar dacă televizoarele inteligente sunt printre cele mai populare dispozitive smart din România, utilizatorii uită frecvent că acestea sunt la fel de vulnerabile ca orice alt telefon sau laptop”, spune Bogdan Botezatu, specialist în amenințări informatice la Bitdefender.

El atrage atenția că dispozitivele necesită actualizări regulate ale sistemului de operare, parole complexe și soluții de securitate. Doar 46% din români sunt îngrijorați că un eventual atacator ar putea prelua controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic.

În absența formelor de protecție, smart TV-urile sunt predispuse la infectarea cu ransomware, care blochează ecranul televizorului și solicită bani victimei pentru a relua funcționarea. De asemenea, atacatorii pot prelua controlul cu ajutorul senzorilor din aparat (microfon sau cameră de filmat).